Bettingens utveckling genom tiderna

För att inleda detta stycke, så ska vi först reda ut begreppet betting. Ordet kommer från engelskans ”bet”, vilket betyder satsa på. Redan där har vi en ledtråd till vad betting handlar om, vilket är en form av vadslagning. Det är ett oerhört stort ämne, och idag kan man slå vad om nästan vad som helst, som ex. vilket lag vinner matchen, vilken häst kommer vinna, mat, dryck och mycket annat.

Lika länge som människan har funnits, så länge har betting funnits. För att bevisa att man har rätt inom något, har man slagit vad om det. Det är ju ganska smart, för om man är helt säker på sin sak så vinner man lätt. Men det kan även vara så att man får rätt genom att den man slår vad med tycker att insatsen är för hög.

Både i antikens Grekland och Rom har man funnit bevis för att betting var något som pågick. Redan i Grekland på den tiden engagerade man sig i sportsbetting. Där spelade man mycket på hästkapplöpningar, och det var framför allt män som samlades kring dessa evenemang.

I Rom blev dock inte hästkapplöpningar särskilt populära, så här satsade man på gladiatorspel istället. Det man bettade på här var vilken gladiator som skulle överleva spelet, ett mycket brutalt spel. Det var framförallt mördare, tjuvar och slavar som gjorde allt för att få bli gladiatorer. Dessa mycket brutala strider kunde nämligen leda till kändisskap eller frihet för dem. Friheten vann de i och för sig på ett eller annat sätt, antingen genom framgång, eller annars genom döden.

Dessa två bettingvarianter kan definitivt ses som förfäder till den betting som vi idag ägnar oss åt. Skillnaden är att sporterna som man bettar på inte är lika brutala, men intresset för betting hänger fortfarande kvar, och är idag större än någonsin. Denna genre är något som utvecklas hela tiden, och det finns någon del för alla spelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *